Wednesday, August 27, 2014

Review: The Most Effective Product For Acne. YEAYYY

Assalamulaikum,

Hye everyone, it has been a long time i didn't post anything, the last time was on august 30, 2013. Woww almost a year HAHA. I am sorry guys because i was really busy with studies, and the internet connection is really sucks.

So, what's up guys?? actually cuti sem yang kedua dah nak habis and currently i am working as a shop assistance dekat kedai bakery. MasyaAllah macam-macam kerenah customer yang aku jumpa. Saje keje suka-suka isi masa, dari duduk rumah ternak lemak, ada jugak duit masuk altho penat but worth it. hihi. Ok la enough about me, cerita lain, tunggu next story. insyaAllah.

Back to the topic, actually I nak share one product yang sangaaaatttt best untuk jerawat. I can't wait to share it with u guys but to find the right time is just susahnyaaa.  Sekarang ada masa so why not type kejap before tidur hehe.

Before this i shared a product which is cetaphil right? The truth is i am no longer using cetaphil, the product is good but lambat and saya jenis orang yang tak sabar nak muka clear umpama laut maldives! Dah banyak tukar-tukar product, guna Simple la, Nu Teen la, Himalaya la and bla bla bla. hah kesian muka aku, dah macam-macam chemical kena hadap. Sekarang ni, Wani just guna pencuci manggis safi and the magic product. jeng jeng jeng. Product apa tu? kihkihkih

Memperkenalkan Tidact, yeah I am loyal to tidact almost a year. It never let me down and yes it works best for me and my friends. Mulanya aku pakai tidact when i met my best friends masa sem 1, muka dia gila flawless. she told me dia cuma guna tidact, and that time aku macam yeke? boleh percaya ke? dah banyak product aku guna, so nak percaya tu macam hmm. So aku pun cuba nasib nak try, one week memang tak nampak kesan lansung, dalam hati macam ' hmm tak menjadi pun, tak sesuai dengan kulit kot'. every night buat routine yang sama, before tido cuci muka and sapu tidact. One day tengah lepak dengan housemate, dorang tegur, ' eh muka wani dah clear la! parut dah takde! dulu ada jugak nampak muka wani ada parut jerawat halus-halus dekat pipi' . That time i just realised! IT WORKS FOR ME! behehehe. Mula la dorang pun nak cuba, and tanya mana beli. Siap pesan suruh belikan.

If you guys wanna know, gel tidact ni ada jual dekat farmasi. So far dekat watson or guardian takde. Harga pun murah, mampu milik dalam RM 16. Kalau dekat penang, ada yang jual RM 13.9 tapi dekat mana wani dah lupa, queensbay kot kalau tak silap. Tak kisah la berapa pun, memang gel ni menjadi dengan izin Allah hehe. Wani dah pernah cuba benzoyl peroxide yang memang seksa sakit. Kesian kulit T_T. Masa tu kira waktu kemuncak muka tengah teruk, memang redah je asalkan jerawat hilang. I took some supplements tapi sampai bila nak depends on it kan. Alhamdullillah, after kawan Wani suruh cuba, muka getting better and parut pun hilang. Yes! parut boleh hilang kalau sapu every night! Yang penting dia murah and tak sakitkan kulit muka. tapi jangan sapu tempat yang luka, of course la akan pedih.

although Tidact ni ada paraben, tapi i think cuma sapu dekat tempat jerawat, so selamat lagi. Dari consume apa benda supplements yang kita tak tahu berapa banyak chemical dalam badan. Takut kesan waktu tua jela. Badan nak guna lama kan? Oh ya, besides wani guna tidact, wani guna jugak himalaya untuk prevent acne. Pun bagus jugak. Dalam satu sem, Wani cuma  guna sebotol sampai dekat habis sem. Memang jimat la, sebabnya cuci muka cuma 2 kali sehari, based on the article yang wani terbaca dulu, muka tak boleh cuci banyak kali, cuma dua kali sehari saje, nanti terlalu kering, mula la kulit nak bermasalah. Another info is, untung orang yang kulitnya jenis berminyak sebab lambat nampak tua or berkedut nanti hehe ^^.


this is Tidact! the magical gel ever hihi :)

Mula-mula wani sorang guna, and now semua roommate pun guna sekali. I am happy tidact dapat bantu. But kena sabar la sayang. biar lambat asalkan berkesan untuk jangka masa panjang :').


Nama : Tidact 
Harga: Dalam lingkungan RM 16 -17
Boleh beli dekat any farmasi, kalau tak tahu nak sebut just tunjuk gambar kotak dia okay!

gambar semua daripada ehsan mr.google

muka dulu after habis stpm







 without makeup masa sem 1


latest face of mine masa last sem
 mak aii bulatnya pipi, hipotesis baru " makin naik sem, maka makin naik berat badan'


last sem
Ini dia bukti yang menunjukkan tidact sangat berkesan. Masalah jerawat setel, sekarang ni masalah dark circles pulak, someone tahu product apa yang bagus untuk dark circles? do share with me okay. Dark circles memang akan naik especially musim exam, memang tak boleh nak elak la kan dah kena study sampai lewat malam T_T


Pesanan akhir from me, cuba la tidact tu, confirm tak menyesal. Wani ikhlas share benda ni sebab nak tolong girls out there yang runsing nak muka clear. Ada jerawat malu kot. 

 Good Luck :)


66 comments:

  1. untuk jerawat pasir boleh guna tak? macamana nk guna eh? reply pls :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh awak, saya punya jenis jerawat pasir, sapu malam before tido dkt tempat yang naik jerawat but it takes time dalam 2 weeks baru nampak kesan :). Yang penting kena sabar and terus sapu :)

      Delete
    2. baru perasan wani punya reply hehe. mcm bagus je product ni. i'll try it :) thanks wani sbb share! hopefully dkt farmasi area saya ada product ni ><

      Delete
    3. btw, awak guna product ni, parut hilang sekali tk? time guna tidact, awak guna pencuci muka manggis safi je kan?

      Delete
  2. ambil berapa lama benda ni berkesan ye ? sebulan ? dua bulan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 2 weeks baru nampak kesan. Depends jenis jerawat jugak, pastikan pakai setiap hari utk nampak hasil. Pakai before tido sangat berkesan hihi

      Delete
  3. Bgosny... tidact pill ok x?? Sy dh try mcm2 wonderglow, himalaya, dalacint, tabita, dan mcm2 lg xingt name dh sbb byk sgt. Sedih kot jerawat byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna gel je. Guna tiap2 hari insyaAllah ok ;)

      Delete
  4. finally ! jumpa review tidact ni . kawan saya suruh saya pakai gel ni . hm , lucky you :) saya dh pakai almost 3 weeks, takde perubahan :'( sedih... kawan saya pun suruh saya sabar , tunggu kesannya haha . but its okay , i'll wait for it :D by the way , what a good entry !~ ^~^

    ReplyDelete
  5. finally jumpa blog yg review gel ni :D saya dh start guna gel ni almost 2 month . nampak kesan dkt dahi je, pipi belum lagi hm . saya pun mcm awak juga jerawat mcm pasir gitu . tapi awak tak teruk sgt , i guess haha . btw , awak guna gel ni berapa lama ye sampai muka awak clear ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 months jugak baru nak ok, lambat tp worth it

      Delete
  6. Salam, sy nk tnya. Awk guna tidact ni brp lama ye utk muka betul betul licin dn hilang kesan?

    ReplyDelete
  7. cane nk gune? sapu kt jerawat or seluruh muka?? hehe..jerawat bnyak kott..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply dkt tempat ada jerawat je, cth dekat dahi or pipi banyak sapu je dkt kawasan tu :)

      Delete
  8. Assalamualaikum awk,
    Saya nk tnya tidact gel ni bleh ke kte pkai kerap kali (4/3 kali mcm tu). Then gel no bleh kawal x kesan jerawat pada wajah(kesan hitam) Lastly, bleh x kte saje2 bubuh kt kwsan parut yg ada pada wajah kte.
    Btw gel in bleh dapat dh kt guardian kte beli kt klcc n rate hrga pulak rm 17.00 (including gst).
    Thanks.

    P/s : harap awk tolong (saya rungsing)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam, saya tak sure brape kali boleh apply hehe tp rasa dia menjadi pakai waktu malam. Sbb tisu kulit repair waktu kita tidur. Klau parut jerawat ok la, parut lain jgn takut side effect lain pulak hehehe

      Delete
    2. Waalaikummussalam, saya tak sure brape kali boleh apply hehe tp rasa dia menjadi pakai waktu malam. Sbb tisu kulit repair waktu kita tidur. Klau parut jerawat ok la, parut lain jgn takut side effect lain pulak hehehe

      Delete
  9. Awak ckp boleh hilangkan bekas jerawat sekali kan?
    Boleh ke apply sekali dkt bekas jerawat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jerawat tu surut after sapu then blh la hilang parut tu. Tapi kalau bekas lama tak pasti pulak saya :)

      Delete
    2. Hey kak...kalau i ada ruam dan jerawat sekali pada muka kesan tak kak kalau i pakai tidact gel

      Delete
    3. bolehhh..nanti lama2 jerawat ruam akan hilang

      Delete
  10. good info! if cleanser guna cathepill then i sapu tidact ni ok ke? cathepil memang x b'kesan ke dgn u ? muka i skarang cuma naik jerawat dkt dahi tapi banyak dan besar ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkesan utk i sbb i sensitive skin tp klau jerawat dia ambik masa lama coz dia less chemical. You try utk one or two months, klau tak jadi kna tukar product lain :)

      Delete
    2. Berkesan utk i sbb i sensitive skin tp klau jerawat dia ambik masa lama coz dia less chemical. You try utk one or two months, klau tak jadi kna tukar product lain :)

      Delete
  11. Tengah survey ubat tidact . Salam kenal :)

    ReplyDelete
  12. Nak menangis rasanya muka makin teruk T.T dulu dh pakai dh tidact ni almost 3 month nothing happen tapi it works for pimple baru yg jerawat pasir susah sgt nk hilang. Maybe saya asyik skips je kot ek. Lepas dh habis gel ni then terus stop. Bila jerawat pasir makin naik saya beli balik gel ni haha. Seriously nk sgt jerawat pasir hilang mcm awak T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ritu kulit dah immune dgn tidact and wani stop almost one year, tp tak jumpa ubat yg betul2 menjadi dgn kulit. So sekarang ni wani guna balik and dia menjadi!! :D Wani suggest stop kejap then guna balik.

      Delete
    2. Oh okay thank you wani :) so kena stop kejap la ek haha ingat nk pakai dnars tau tapi takut xD

      Delete
  13. Saya nak tanya..bole tk apply untuk seluruh muka..sbb sy nk hilangkn parut2 and merah2 kt muke sbb kesan jerawat ni :( bole tk sapu seluruh muke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berani jamin, tapi wani sapu je bahagian berjerawat heheh

      Delete
  14. Salam ka .. klau pkai tidact nie mmang berkesan tuk semua jnis muka ker ka?? Muka sya berjerawat dan always merah2 dkat pipi .. tmbhan plak skank sya pakai dinaz and muka saya nmpak berminyak .. jadi sya tak tahu nak buat cam mna lagi .. dah pkai bnyak jnis product tuk hlang kan semua tu .. tapi tak hlang2..jadi sya terjumpa blog kaka nie .. dan kaka ckp psal tidact .. jadi rasa nak cuba jgak .. nak tnya .. kna pkai setiap pagi dan sblum tdur ke kak?? N boleh pkai pencuci muka apa2 je?? Ermm .
    Nak tnya .. akak pkai pencuci muka apa erk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pakai pencuci muka safi mentimun tu. tapi tak berani jamin tidact jadi ke tak untuk semua orang, yang pasti kena rajin sapu. Wani sapu malam before tido sbb rasa lagi cepat surut waktu malam.

      Delete
  15. Wani still guna gel tidact ni lg?
    Klu stop pki xde side effect kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. im not sure, tp dgn kulit wani.jerawat naik balik bila stop, maybe sebab stress belajar. Hormon tak balance lagi kot hehe

      Delete
  16. I bought this Tidact just now n apply at all over my face, hopefully it works well on me la.. N i also bru je buat chemicak peeling for the 1st time, ad lgi 5 klai treatment.. Xsbr nk tgk kbrkesanan chemical peeling, mlm lps cuci bukan i sapu tidak 1 muka n mkn pil antibiotik yg doktor bgi.. Dh give up nk try produk muka, Tabita, Biore, Garnier, Royal Expert, Max White, Anna Cosmetic, Dnars, NDZ, CPVE, Bio Essence, Himalaya, Aiken, Cetaphil, Sebamed, sabun betik, sabun madu, Nivea n mcm2 lgi la suma hampeh xbrkesan.. Produk brasas mkn n minum plak i dh try Roaccutane, Dyxomycin, Toujours, V Asia, Dianz Vitamin, K-Colly, sapu madu kt muka, sapu tomato kt muka, timun, kulit kayu manis, gula+madu, putih telur, bedak sejuk n xegt yg lain2.. Injection so far aq dh try Glutax D Gold Velocity RM350(inject kt pelipat lengan), Swiss Stemcell(inject kt muka).. Glutax tu pda aq brkesan sbb aq inject 6x so tnggal 4 ampoules tpi aq mls nk truskn sbb upah doktor je RM30 tiap2 mnggu.. Stemcell plak aq bru inject 4x so tnggal 6 ampoules tpi aq mls dh nk abiskn jgk sbb mcm kurang brkesan even mahal!! Aq dh pegi specialist tpi Dr. Mohd Noh kt jln TAR dh la byar mahal2 tpi hampehhh, lgi 1 klinik pakar aq pegi klinik Gomez kt Bandar Baru Ampang pn sme gak K.O.. Last solution aq g klinik Mutiara kt Wangsa Maju sbb ramai yg kate elok kt situ n aq ambik chemical peeling pakej RM600(1 treatment RM150 so ambik pake 4x dpt 1 free), tdi aq bru buat 1st treatment n brsabar jelah utk treatment yg laen.. Mse dia Glycolix Acid(ntah btol ke x aq eja cuba google) cuma rse merenyam kt muka n lps 4 jam bru bleh cuci muka.. Nnti aq bgtau klau ad ap2 prubahan after siap full treatment k, doakn misi aq brjaya yer.. Aq dh 5 taon merana dgn acne n jenis jerawat aq adlh jerawat batu yg tumbuh bwah kulit tnpa mata tuh, smpai ad kesan parut lekuk!! Pori2 besar n kerap trsumbat, black n whitehead melambak.. Jerawat aq jenis timbul 3/4 biji tpi dlm 1 bulan lebih bru nk surut n yg baru plak timbul.. Hampeh btul.. Lps siap je chempeel, aq nk laser plak even mahal n aq xmmpu, tpi aq ttp nk kumpul duit kasi mmpu jgk sbb aq nk muka flawless !! Huhuhu.. Muka aq nie bru aq tau yg kulit aq jenis sensitif giler n lntang letak cream even moisturizer, confirm jdi whitehead yg jenis xtimbul tu dia dok dlm kulit n kembung2.. Merana doh, muka aq dh xlicin mcm zmn sekolah !! Duit dh beribu woo abis, asal gaji msok je msti abis sbb beli itu ini utk muka.. Tpi skrg aq dh mls nk beli produk muka, last solution buat chempeel jelah.. Sbnrnye bnyk lgi pngalan aq nk share kt sini tpi pnjang brjela sgt n aq mls nk tulis.. Hehe.. Salam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. why not cuba cara tradisional like bekam, kawan i macam u then dia buat bekam dekat muka, alhamdullillah kurang la jugak. Then dia ada try skincare gebu, murah je awak RM 35.00 saja utk 1 set. 1 set tu ada sabun dengan cream je. last last RM 35 ringgit je jadi dengan dia. Memang banyak dia habis duit. If berminat u boleh gtau I. email: iamsyaz@yahoo.com / fb: https://www.facebook.com/syazwani.othman

      Wani pun tengah cuba new product utk acne , nanti i bagi review ye

      Delete
    2. saya juga mengalami masalah macm awak.. xpaham la apa sbb mka saya timbul whitehead dok dlm kulit tu.. produk muka safi, tabita , tati, dnaz, wonder glow dan macm2 lagi lah yang pernah cuba tapi xberkesan.. injection pun pernah.. and last sekli pergi ke estetika media spa habis dekat beribu masih xjlan.. sekarang keluar jerawat batu besar2 kat pipi dan whitehead yang xada mata duk dalam kulit.. sedih sgt2.. ramai org tye asal kulit teruk sgt.. down.. nak pergi keluar pun malas.. lebih baik berkurung dalam bilik je duk mengadap cermin.. saya berharap sangat kulit saya akan jd seperti org lain xada maslh kulit.. amin :)

      Delete
    3. huhu yup betul bila uka bermasalah, kita jadi segan. sekarang pun wani ada masalah kulit. siap allergic naik jerawat dekat muka terus. wani skrg try guna organic products. at least dia takde chemical yg boleh rosakkan sel kulit.

      Delete
  17. Salam sis. Saya mencari gel ni dimana ade jual ye. Kalau sis ade jual sy nak beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'kmslm, any pharmacy pun ada jual except Guardian and Watson takde, Pharmacy biasa2 insyaAllah ada

      Delete
  18. Hi..nak tanya.. kalau pakai gel ni, jerawat baru timbul tak? Atau yg ni hanya rawat bekas jerawat je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basically tidact ni untuk kecutkan/matikan jerawat but it depends dengan kulit. ada yang tak menjadi. But if guna dalam jangka masa lama, kulit akan immune dengan tidact, so i akan stop kejap then sapu balik. Agak2 rasa jerawat nak naik tu, you terus sapu.

      Delete
  19. Salam hai sy nad sy kerja di farmasi . Klau nk mintak tlg belikan gel n kapsul tidact bole whatsapp sy 0195454078

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye .. boleh tlg belikan tidacf ke ? mcm mana nak bagi ke sy ? melalui pos ke ??

      Delete
  20. I dah lama pakai tidact. So far, klu nk berkesan, if ad jerawat yg nasi2 tu better picit dulu, kasi clear muke br sapu tidact. If dlm jrwt still ad nasi, mmg tak boleh jadi la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhh tq bg tips, takut nak picit jerawat sbb muka lg teruk naik dekat area yg sama ;(

      Delete
  21. kalau pakai tidact gel dgn mkn tidact capsule xpe ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better awak consult dulu yg pil tu sbb wani guna gel je. Rasa lagi selamat hehe.

      Delete
  22. Salam perkenalan Wani... I tengah survey tidact ni... Nak Tanya mne boleh beli gel ni Ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat pharmacy biasa tp you kena tanya dorang sbb ubat ni terkawal

      Delete
  23. Klau jerawat cyst ( jerawat batu ) boleh hilang ke guna tidact ni ?

    ReplyDelete
  24. Klau jerawat cyst ( jerawat batu ) boleh hilang ke guna tidact ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba tengok serasi ke x. kadang-kadang kita kena cuba utk tengok sesuai ke x. try n error :)

      Delete
  25. assalam nk tnya klu kita pakai tidact pastu nk pakai bedak compact boleh x ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan rasa melekit better jangan nanti pores tersumbat. Selalu wani pakai waktu malam, bangun pagi jerawat kecut sikit/ cepat masak

      Delete
  26. Replies
    1. jarang dh sbb guna selalu tak menjadi pulak. kulit dh immune. Cuba stop untuk seminggu then pakai balik

      Delete
  27. assalam..sis wani contnue guna jga ke even after masalah jerawat dah baik? sy bru cuba tp sy confuse nak kena teruskan pkai lepas pulih or stop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. after dh ok, tak perlu pakai, pakai bila naik je :) nanti kulit immune dgn tidact tu. Sama jgk mcm skincare kita kena selang-seli guna or tukar.

      Delete
  28. Haiiiiii cn i ask something? Before you guna tidact you apply tak toner or moisturizer ? Ke after claeanser terus apply tidact ? Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. right now wani stop guna tidact. Bila teruk sangat mcm bengkak taknak surut baru apply tidact. Selalu pakai pun x menjadi jgk hehe

      Delete