Tuesday, January 22, 2013

Review : The Best Cleanser For Sensitive Skin

Assalamualaikum..

Hari ini me wanna share sikit pasal product yang fabulous untuk kulit yang over sensitif macam Wani. Kulit sensitif ni susah nak jaga kan? Yes sangat susah, especially bila dalam keadaan stress, mulalah segala ruam & jerawat nak berumah atas muka hukhuk :'(.

i've experienced this before masa nak STPM. Time tu cuma Allah saja tahu macam mana perasaan bila tengok muka dekat cermin. Ruam bahagian dahi, jerawat dekat pip mashaAllah memang teruk. Kira sepanjang hidup 19 tahun, tahun 2012 kulit muka telah revealed diri dia yang sebenar ahahahaha. Mungkin penangan STPM jugak *salute* +.+.

Sampai satu tahap tu rasa malu teramat sangat bila kawan suka sakat. Ala budak laki biasa la kan kalau dalam bab sakat-menyakat ni. Then ada jugak perasaan malu nak keluar rumah. Mak pun  tegur kenapa muka naik biji-biji banyak sangat? Wani tak tahu nak cakap apa. Mula-mula tak sedar muka ada ruam altho garu macam nak gila dekat dahi. Kawan la tegur then baru perasan. Satu lagi problem wani pulak jenis yang tangan tak tahan. Mesti nak merayap nak picit la, garu la. Maka terhasilah muka hantu wikwikwik.

ONE DAY entah macam mana terjumpa satu produk untuk kulit sensitif. Itu pun setelah puas mengoogle pasal kulit sensitif, baru tahu kulit ni kena pakai produk yang jenis 'non-comedogenic'Tak lama lepas tu terjumpa produk CETAPHIL!! banyak sumber wani try research pasal Cetaphil  ni dekat youtube, blog and bla bla untuk nak tengok efektif ke tidok :P

Wani pilih untuk guna Cetaphil sebab dia non-comedogenic which is sangat sesuai untuk kulit sensitif. Wani beli Cetaphil dekat watson harga rm30.90 yang 230ml kalau tak silap. Guardian or mana-mana farmasi pun ada. Dulu rasa susah nak cari padahal sebenarnya senang sangat nak cari produk ni mihmihmih ^.^. Cuma before this tak tahu kewujudan dia je :P.


pict from google

Dia ada 3 saiz botol and harga dia pun berbeza ikut saiz botol. Untuk yang berminat boleh ke web dia dulu sini untuk kenal pasti produk yang sesuai untuk kulit. Tapi kalau dalam gambar kat atas tu semua kulit pun sesuai :). Oh ya, wani guna gentle skin cleanser for all skin types, sama mcm gambar atas cuma botol kecil untuk 1st try. 

Cara guna ada 2 : 
1. Cuci muka dengan air macam biasa then picitkan ikut kesesuaian. Biar untuk 10 saat tapi kalau  boleh, tunggu la 30 saat untuk kulit absorb ^^
2. Kalau malas tahap cipan boleh la ambik terus dan sapu dekat muka sebab dia tak bersabun :D. Hikhikhik best kan?? sebab dia macam lotion je ^^. Make sure tangan tu bersih la eh

Hasil dia boleh tengok dalam 2 or 3 hari. Macam wani jenis jerawat pasir kan, so banyak biji-biji halus. Bila guna malam before tido, the next day bangun, yang biji-biji tu bertukar masak . ala mcm mana nak describe eh. Macam jerawat masak nampak ada kuning-kuning tu HAHA. Muka berjerawat je faham :P *tak payah nak ueww-2 sangat le :P. Kira jerawat yang naik akan cepat kecut YIPPPY!!! 

Now dah guna botol kedua dan jerawat still naik tapi kecil ala-ala baby tu aww hikhikhik. Jerawat mana boleh hapus terus kan sebab guna product yang less chemical ni, so ambil masa sikit. Kena bersabar dan istiqamah guna cetaphil ni. Orang yang tak sabar lantak ko lah :P. Harga dia maybe agak mahal *bagi wani* tapi berkesan. Kalau guna dengan cermat boleh la tahan sebulan setengah. Macam wani guna bila tiap kali mandi or bila muka rasa gatal. InsyaAllah dengan izin Allah dan kita  pun berusaha maka akan nampak perubahan positif. 

Masa wani beli tu ada free botol kecik moisturizing cream. Pun bagus jugak sebabnya kulit wani ada merah bahagian pipi. Haish wani dah cakap!! kulit wani ni mesra alam semua nak berumah atas muka T_T. So bila panas pipi akan merah then sapu la dekat muka sikit & merah berkurang. Moisturiser pun banyak jenis dan perlu poket yang penuh *if you now what i mean ;)*. Yang best pasal moisturiser ni dia frangrance free. Best bagi wani. Kalau untuk cream muka, Wani macam tak boleh tahan yang wangi-wangi. Bila nafas tu rasa tak selesa. Bila pakai ni rasa mcm tak pakai apa-apa ^.^. Bagi yang student macam wani ni duit agak terbatas so guna ikut kemampuan. Oh ya, moisturiser + spf dia pun nampak best. Still looking forward for it. 

Rasa puas hati sangat dan maybe tak tukar ke produk lain dah kot ^.^ . Anda-anda sekalian try la. Tak rugi kalau cuba sebab bagus untuk kulit + dia recommended by dermatologist. 

That's all for today. Happy reading :))



25 comments:

  1. May I know for how long it might take to use this to see the result? Thanks you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. it depends on your skin actually, but it worth to try, u wont regret ;)

      Delete
  2. Nak tny laa wkt die masakkn jerawat tu , muke nmpk truk x ? Sbb muke kite pun sensitive . Jerawat kecik besa sume ade -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak teruk pun sbb chemical tak kuat. Pape pun ikut jenis kulit, kalau tak sesuai better stop. Sorry baru sempat balas comment hihi

      Delete
  3. Replies
    1. kalau watson buat sale harga dalam RM 27, kalau normal price kira RM 31 la :)

      Delete
  4. nape ek lps i gune cetaphil ni jerawat kecik2 byk naik? jerawat msk pn same..n ambik mase yg agak lame utk hilang..sye trsilap cara gune ker ape?hehe..or kesan awl ny mmg mcm tu?risau jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang macam tu, memula wani pakai pun keluar kecik2 macam tu. I think dia nak keluarkan segala benda kotor yang ada dalam kulit. stay tune untuk new info sbb ada pencuci muka baru yg bekesan jugak untuk muka berjerawat ^^

      Delete
  5. Thanks for sharing. btw kulit saya jenis yg berminyak. So , pada pendapat akak saya patut guna gentle cetaphil for all skin types or daily cetaphil for normal to oily skin ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau muka adik jenis berminyak, guna normal to oily skin :)

      Delete
  6. thanks for sharing ^^ btw kulit muka saya jenis berminyak .. jadi adakah saya patut guna Daily facial Cleanser for normal to oily skin atau gentle skin cleanser for all types of skin ? ada 2 jenis yang saya tak tahu patut guna yang mana .

    ReplyDelete
    Replies
    1. for all skin types pn okay. Muka perlu ada minyak, baru lambat nampak tua hehe

      Delete
  7. still guna product ni ? need to know :( masalah muka saya lebih kurang mcm awak , macamane muka awak skrg dh takde jerawat macam dulu eh ? skin routine awak skrg macam mane ? reply pleasee ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila refer link ni http://wanitralala.blogspot.com/2014/08/the-most-effective-product-for-acne.html.

      Wani dah tak guna cetaphil, sekarang guna pencuci safi mentimun je, tapi untuk acne, wani sapu gel tidact

      Delete
  8. sis. kalau pakai ni tak payah guna cream lain ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ok je tapi ambik masa lama sbb dia less chemical. Depends dekat awak kalau nak guna cream apa pun asalkan sesuai/ tak naik bukan2.

      Delete
  9. sis guna moisturizer yg mana yaa?? sbb sy rasa kulit muka sy pun sensitif mcm sis .. cepat jd merah kalau berjemur tengah panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak suka guna moisturizer sbb cepat rimas kalau wangi and then rasa melekit2. tapi kalau terpaksa pakai bila kulit merekah/kering, i prefer pakai neutrogena yang takde bau

      nanti i share entry pasal moisturizer untuk sensitif ye hihi

      Delete
    2. Waniiii.. Boleh tak nk tgok muka awak before and after. Need some motivation here 😫😫😫😫

      Delete
    3. wani dah tak guna cetaphil hihihi, sekarang guna st.ives green tea scrub! besttt Awak cuba la. Recommended!ig: iamsyaz

      Delete
  10. Sis nak tanya..pakai bende ni.mula2 basahkan muka..then lps taruk bende tu kene tngu kan..lps tu kene cuci ngan air balik ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci lah... nama pun pencuci kan, untuk cuci muka hang ja.. buat gapo dok biaqkan ja tak cuci balik.. senggai mung ni

      Delete
    2. yup cuci balik ...cool cooljangan gaduh haha

      Delete