Tuesday, May 22, 2012

Kelebihan Berpuasa di bulan Rejab ^^Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

 •  Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
 •  Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
 •  Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yangmenghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
 •  Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripadapenyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
 •  Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
 •  Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
 •  Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
 • Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
 •  Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
 •  Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparanperhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di harikiamat.
 •  Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapatmelihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahiAllah di dalam syurga.
 •  Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab,dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahima.s dan Nabi Allah Adam a.s.
 •  Puasa 20 hari pada bulan Rejab,diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barangyang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).Berkata Saidina Ali:

 • Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
 • Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
 • Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

 1. Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.
 2. Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.
 3. Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.
 4. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sesiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapusseribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dansedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah.Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripadaatahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah padabulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulanRejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi,yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allahmenjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun(bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, padabulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telahwajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian KudankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKudibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jikadisertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaranhari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan,kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanyaMahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketikakeluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di TitiSirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan,kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungandan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya,kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solihpada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat padamalamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.


Diharapkan kita dapat mengambil peluang ini untuk menambah pahala :))

No comments:

Post a Comment