Siapa yang tunggu? sila kedip-kedip mata :) ngeh ngeh. It's been a verrrrryyyy long time I wanted to bake Pavlova, but ada masalah skit so tak boleh & tertunda hingga tahun 2013. Dekat setahun mengidam Pavlova ni WUWU. Menderita tahan Ngidam sebab hanya mampu tengok dekat blog & google. 1st time dapat tahu pavlova bila Wani baca dekat blog Mak Hanis Zalikha. Wootss!! siapa tak kenal mak dia? Ratu membuat desserts kot *bagi Wani hihihi. Mula-mula macam blurr je kan apa benda la tu, tapi nampak sangat tergoda. Then baru tahu itu ialah pavlova. Wani yang letakkan nama baby pavlova (my version) sebab dia sangat fragile and soft like a baby hewhew ^^.
And this is also my 1st time baking Pavlova in a correct way :P. Dulu main redah je ingatkan jadi, tengok-tengok jadi macam pankek -.- mihmihmih. So, korang sila ikut resepi, for sure jadi. Before ni teragak- agak nak buat sebab pavlova ni manis, then semalam terjumpa resepi yang kurang manis. So, Wani pun cuba hari Rabu hari tu. Dulu mengidam teruk sampai gtau kawan terdekat suruh rasa pavlova dekat Delicious, tp harganya mak aiiii boleh beli burger McD 2 set :P. Maybe dorang ambik kesempatan sebab benda ni susah nak jumpa :P.
So, here it go the recipe : *sorry merepek panjang sebab touching*
All you need for making the meringue :
1/2 cup of caster sugar *kalau versi manis 1 cup
1 tsp of vinegar *cuka yang kita makan, cuci ayam tu :P
1 tsp of cornstarch
1/2 tsp of vanilla essence
4 egg whites *terlupa pulak wahaha
Firstly, panaskan oven pada suhu 140. Pukul telur putih hingga kembang. Jangan ada sedikit pun telur kuning, nanti tak jadi pulok :P. Lepas dia dah kembang, masukkan gula tadi sikit-sikit. Masa masukkan gula, telur terus putar. Jangan stopkan mixer tu. Akan dapat satu meringue yang gebu. Nak tahu menjadi ke tak meringue tu, bila terbalikkan dia tak jatuh :D. Kalau jatuh means dia still cair and perlu pukul lagi for few minutes. Kalau pakar baking mesti tahu, Wani yang tak pakar pun boleh jadi. So, teruskan berusaha sampai jadi. hihi.
Next, bila dah terbalikkan tu dia tak jatuh, boleh masukkan tepung jagung & vinegar & vanilla essence tadi dengan cara kaup balik. Wani pun tak tahu kenapa mesti guna cara kaup balik, kalau main kacau je takut tak jadi, so ikut jela ye. Kalau rasa nak buat experiment tu try la :P. Kaup balikkan dengan penuh perasaan :P hahaha. And you are done! yippi.
dah kembang masukkan gula
pukul sampai gula dah sebati
Masa ni la kalau tak jatuh, means dah jadi meringue tu
masukkan tepung jagung, vanilla essence dan cuka
bentukkan
nervous tunggu baby masak haha :P
Setiap oven ada perangai sendiri, kalau agak-agak 140 panas sangat boleh turunkan sikit. Macam Wani mula-mula panaskan 140, then turunkan kepada 120 sebab oven lama jadi cepat panas + takut hangit part atas. Just kena alert la sikit. Jangan bukak lansung oven tu sepanjang masak, jenguk dekat cermin sudah :P. Bila dah sampai siap, buka sikit oven dan biarkan baby pavlova sejuk dalam oven tu. Kalau keluarkan masa baby pavlova panas, dia akan turun mendadak. Kang tak cantik. Nak tahu masak ke idok, dia akan merekah sikit. So, time tu tutup la suhu oven. :). Faham tak? Faham la kot kan? tulis secara ringkas habis dah ni mihmihmih.
*Kalau boleh guna suhu yang sama sampai masak, macam Wani mula-mula 140 then turunkan kepada suhu 120, dia kurang crunchy la. sikit je crunchy tu, so next time Wani fikir nak guna suhu 140 sampai habis. But kena tgk selalu takut hangit ngehngeh ^^.
dah siap sejukkan ^^
For the topping:
200 ml of whipping cream *bergantung nak berapa banyak cream
2 tsp of caster sugar *nak manis tambah le lagi
1/2 tsp of vanilla essence
Pukul whipping cream sampai kembang. Masukkan gula dan vanilla essence. Siap! :D
*Guna cream yang non dairy, atau nak mudah pegi kedai kek cakap nak cream untuk hias kek. Kalau yang dairy dia berat sikit dan basah. Cepat cair la.
Dugaan sewaktu nak sediakan cream memang wargh!!. Wani dah la tak pro dalam baking ni, Wani beli whipping cream dekat tesco brand Paysan Breton. Mula-mula pukul dah kembang, then masa letakkan vanilla essence ok lagi, lepas add sugar, terus jadi berketul! then baru tahu tu ada susu ZZzzzZZ, maka call abang beli whipping cream non dairy. So, masa nak membeli make sure dulu whipping cream tu. lesson learnt! Cream tu rosak, Wani pun buang la dalam sinki kikiki :P.
ni la rupa dia =.=
Whipping cream kedua, Wani guna brand Mauri, beli dekat kedai kek. Yang ni baru menjadi sebab non dairy.
harga pun murah & banyak wuwu. Beli dekat testo tu harga lebih kurang tp 200 ml je T_T
Time ni baby pavlova pun dah sejuk dan boleh sapukan cream dan tabur buah-buah yang dipotong tadi. simpan dalam peti sejuk. Makan sejuk-sejuk baru sedap. Wani guna resepi versi kurang manis pun still manis. perghh orang kencing manis mohon jangan teringin!
sapu cream
Tabur buah. Rasa letak strawberry baru naik seri baby ni. Original recipe guna strawberry, kiwi and passion fruit. Wani guna kiwi dan peach.
Dah sejuk. Potong makan ngehngehngeh ^^ *letak cream tu agak-agak la, jangan jadi macam wani sampai melimpah bila potong hahahaha..
:D nampak comot sebab cream melimpah hahaha..
ni dah dua kali tambah, cream comot sebab gelojoh mihmihmih :DD
Rasa dia mula-mula macam jakun skit sebab 1st time rasa. Cakap dalam hati 'ni ke rasa dia? jadi ke ni?' then dah lama tu, baru pasti baby pavlova menjadi hahahaha. Rasa mcm sticky-sticky "seaakan" marshmallow. Tak ragu-ragu lagi *cewah
Cantik pulak tengok buah peach :'). Dulu obsessed gila dengan buah ni. Nak perfume bau ni, air buah ni =.=
Sorry delay resepi ni. sepatutnya hari khamis nak update tapi mood malas. btw happy reading and selamat mencuba ^^. Ok bye.
Hello.Miss..Saya nak tanya macam mana nak buat cream brand Paysan Breton. itu berkembang? Thank you.
ReplyDeletei dont know sorry, hehe. I guna mixer terus jadi ketul ketul
Delete1 tsp tu.. 1 teaspoon ke 1 tablespoon ??
ReplyDeleteTeaspoon..tablespoon tu tbsp
Delete1 teaspoon :)
Delete